Kawa i kofeina

Obrazek

Przy porannej kawie porozmawiajmy o kawie i jej właściwościach. Jeszcze nie tak dawno temu wieszano na niej wszystkie psy świata. Jednak z biegiem czasu co raz bardziej zaczynamy doceniać wpływ kawy i jej składników na nasze funkcjonowanie i zdrowie. Najnowsze badania naukowe dają jasno do zrozumienia, że umiarkowanych ilościach wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Magiczna moc kawy tkwi w jej niesamowitym aromacie, a także w niepozornej białej substancji o gorzkawym smaku, czyli kofeinie. Pobudza ona układ oddechowy, stymuluję krążenie, obniża napięcie mięśni i pozytywnie wpływa na nasze osiągi sportowe o czym później. Bezpieczna ilość kawy to 3-4 filiżanki kawy dziennie (w zależności od rodzaju – popularna kawa to średnio dawka 70-80mg kofeiny). Kofeina zawarta w kawie nie zaszkodzi nam jeżeli nie przekroczymy dawki 400 mg na dobę. Kofeina nie powinna być dostarczana do organizmu przed pierwszym posiłkiem, gdyż zmienia wrażliwość organizmu na insulinę i może powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru po śniadaniu co przełoży się na magazynowanie pokarmu w tkance tłuszczowej. Natomiast przyjmowana po posiłku ma już same zalety:
usuwa zmęczenie
wzmacnia serce i mięśnie
pomaga pozbyć się zakwasów po intensywnym treningu

Czy kawa jest dobra w trakcie diety redukcyjnej?

Oczywiście, że tak ale trzeba pamiętać by to była kawa czarna (proponuję dodać cynamon, który też reguluję poziom cukru we krwi) lub z mlekiem nisko tłuszczowym. Krótka tabela kaloryczności:
kawa czarna bez cukru – 2 kcal
szklanka z dwiema łyżeczkami cukru – 60 kcal
szklanka z dodatkiem nisko tłuszczowego mleka – 48 kcal
kawa z mlekiem, cukrem, bitą śmietaną i lodami – nawet 600 kalori!

Poranna kawa stymuluję perystaltykę jelita grubego, zapobiegając jednocześnie tym samym zaburzeniom funkcji jelit oraz zaparciom. Powinny je pić zwłaszcza kobiety na diecie którę zazwyczaj cierpią na te dolegliwości.

Kofeina w sporcie

Od ponad 30 lat trwają badania nad wpływem kofeiny w sporcie. Wykazują one niezmiennie, że ta substancja poprawia wydolność organizmu. Według doktora Marka Tarnopolski’ego z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie, kofeina zwiększa wydolność mięśni nawet o 25% ponieważ uwalnia zmagazynowany w nich wapń. Sportowcy są wtedy wytrzymalsi i szybsi. Wpływa też na mózg – na odbieranie sygnału „jestem zmęczony, „już dalej nie mogę”.

Kupując kawę wybieraj z głową

Na świecie zasadniczo uprawia się dwa gatunki kawy – Arabica i Robustę. Lepszym rozwiązaniem będzie zdecydowanie Arabica. To kawa najwyższej jakości, delikatna i łagodna w smaku. Robusta jest tańszym odmianom kawy ale za to dużo gorsza w smaku (kwaskowaty posmak) oraz zawiera znacznie więcej kofeiny. Stojąc przed półką w sklepie zwróćmy uwagę by kawa miała napis 100% arabica. Najlepiej kupuj kawę ziarnistą i zmiel ją przed samym zaparzeniem tak by zachować jak najwięcej pozytywnych składników kawy. Unikaj jak ognia torebek capucino w których jest często zaledwie tylko 3% kawy oraz saszetek typu 2 w 1 lub 3w 1 gdzie do słabej jakości kawy jest dodawanej mnóstwo chemii!

Jeżeli nie jesteś kawoszem kup kofeinę jako suplement diety  (1 tabletka około 200 mg kofeiny). Już po kilku dniach odczujesz pozytywny efekt suplementacji kofeiną!

Na koniec warto dodać, że kawa również odwadnia więc nie zapomnijmy popić każdej kawy jedną szklanką wody w celu nie dopuszczenia do odwodnienia organizmu.

Advertisements

One thought on “Kawa i kofeina

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s